1. Какъв е смисълът на електронната цигара (Вейп)?

Електронната цигара (Вейп) е най-безболезненият начин за преодоляване на никотиновата зависимост. Сами определяте стъпките с които намалявате никотиновите дози. Различните аромати и вкусове ви позволяват да намерите идеалният за вас вариант на вкус и никотинова концентрация.. Чрез използване на електронни цигари (Вейп), се избягват негативните последици при всички други драстични методи за отказване на цигарите – стрес, напълняване, депресия, нервност, загуба на концентрация и най-вече повторното връщане към цигарите като следствие. Този начин на пушене е далеч по-малко вреден за здравето.

2. Колко ми струва употребата на електронна цигара (Вейп) ?

Ако пушите по 1 кутия цигари дневно с цена от 5 лв то за 1 месец разхода Ви е 150 лв. Ако пушите електронни цигари (Вейп) течността  ви е от 8 до 10 лв на седмица,разхода Ви за един месец може да бъде 40  лв. Тези калкулации са направени с цел да илюстрират потенциалните Ви разходи. Реалните разходи се определят индивидуално от всеки, но безспорно говорим за значително по-малко средства, в сравнение с тези, които харчите в момента за тютюневи цигари.

3. Мога ли да откажа цигарите използвайки електронната цигара (Вейп) като заместител?

Електронните цигари (Вейп) могат да Ви помогнат, в това Ваше решение по няколко начина:
– Те заместват реалната цигара в ръката Ви.
– Те заместват реалната цигара в устата Ви.
– С тях получавате никотина към който сте привикнали по същият начин- чрез вдишване.
– С тях имитирате пушене на 100 %, без да вкарвате в организма си над 4000 други изключително вредни вещества.
– С тях не вредите на хората около Вас.
След 5-10 дни започвате да усещате лошата миризма ,която непушачите преди това са усещали от Вас.
Преодолейте желанието да запалите нормална цигара в първите 7-10 дни,ако сте решили да спрете напълно пушенето.
С това сте извървели най-тежката част от пътя.След 10 дни ползване единствено на електронна цигара може и да опитате нормална, но гарантирано ще сте разочаровани от това, което усещате.
За предпочитане е да имате пълнители /течности / освен с основно ползваната и нормална за Вас концентрация и такива с една стъпка по-ниско съдържание. След 10 -14 дни започнете да ползвате нормалната за Вас концентрация единствено със сутрешното кафе,след хранене или в други моменти когато „много Ви се пуши”. В останалата част от деня , когато основно навика Ви кара да пушите ,използвайте пълнители с по-ниска концентрация.Постепенно ще усетите че по-ниската концентрация става „нормална” за Вас.
Продължете така докато достигнете до безникотинови пълнители и течности.
Когато усетите че започвате да забравяте електронната си цигара незаредена значи сте успели да се откъснете окончателно от никотиновата си зависимост.

4. Кой може да ги използва?

• Пушачи, решили да направят крачка към отказване от тютюнопушенето, без стрес.
• Пушачи, които искат да се наслаждават на пушенето навсякъде,без да вредят на себе си и околните.
• Хора,които работят или прекарват голяма част от времето си на места,където е забранено пушенето, а не могат или не желаят да се откажат от навика си.

5. Какво се съдържа в течностите, с които се зареждат пълнителите на електронните цигари (Вейп)?

Течностите за електронно пушене съдържат основно следните компоненти:

– носител – той може да бъде глицерин (VG), пропилен гликол (PG) или полиетилен гликол (PEG). Това е компонента който образува парата виждаща се при електронно пушене.
Всеки един от тези компоненти е безвреден за човека и всички те се използват масово във фармацията, хранителната промишленост и козметиката.

– никотин – екстракционно пречистен от тютюн или други картофени растения .

– ароматни компоненти – етерични масла и аромати за хранителни цели.
Еднозначно в течностите за електронно пушене не се съдържат вещества, които могат да причинят ракови и други заболявания.

6. Как работят електронните цигари (Вейп)?

Най-общо електронната цигара (Вейп) се състои от батерия, атомайзера (изпарител) и пълнител с ароматна течност.При вдишване, атомайзера се задейства от микропроцесорен контактор, и изпарява етеричната течност, с която е напоен пълнителя. Димът от електронната цигара представлява пара с различни аромати с различно съдържание или без никотин.

7. Какво представлява електронната цигара (Вейп)

Електронната цигара (Вейп) представлява високотехнологичен продукт, създаден като реална алтернатива на пушенето и е чудесен начин да разчупите навика на традиционното пушене и по този начин косвено да доведе до намаляване или отказване на цигарите. Електронната цигара (Вейп) не създава опасност за здравето на пасивните пушачи. Също така, тя може да служи на дълготрайни и силно зависими пушачи, които не могат да издържат без никотин на места, на които пушенето или откритият огън са забранени. А те стават все повече след въвеждането на стриктни закони, забраняващи пушенето на обществени места в Европейските страни, както вече и в България.

Електронната цигара (Вейп) е електронно устройство с автономно захранване под формата на литиево-йонна батерия, което се използва за създаване на пара, предназначена за вдишване като заместител на пушека от обикновените тютюневи цигари.

Парата съдържа различно количество никотин, което се използва за задоволяване на пристрастеността към него. Освен никотиново съдържание, в изпаряваната от електронната цигара течност обикновено има добавен аромат, който да доближи вкуса до този на тютюнев дим или да добави съвсем различен аромат, като по никакъв начин не се използват тютюн, дим или въобще – горене на някакъв продукт.

Електронните цигари (Вейп) са алтернатива на тютюневите изделия като цигари, пури, пурети и лули, които най-често следват съответната визия.

Имайте предвид, че всички части на електронната цигара (Вейп) са консуматив и е необходимо да се подменят на различен период от време (в зависимост от модела на ел. цигара/пура ) за да имате винаги функциониращ продукт

8. Как да не се разочаровате от електронната цигара (Вейп)

Ето списък с няколко неща, които може да очаквате, и такива, които не бива да очаквате от по-скъпите модели цигари, както и малко обяснения за основните неща, които трябва да знаете за електронните цигари (Вейп):

По-скъпите модели обикновено имат гаранция. Това обаче не означава, че не се чупят – напротив, рискът от повреди си зависи от конкретните модели атомайзери, а при батериите е по-скоро свързан с това дали са автоматични или с ръчна активация.

Батериите с автоматична активация се пускат при всмукване от цигарата, но често трябва да дърпате по-силно от тях и се чупят лесно от изпускане и най-вече – от протичане на течност.

От повечето модели с ръчна активация с бутонче се дърпа по-лесно, макар че това зависи и от конструкцията на изпарителя.

По-скъпите модели обикновено имат по-добра конструкция на изпарителя, съответно правят повече пара, предават по-добре вкуса на течностите и имат по-силен удар в гърлото. Последното е изключително важно за онези, които опитват да заместят цигарите с електронни, но тези параметри зависят и от други неща:

Количеството пара се определя и от вида на течността (PG/VG, глицериновите течности правят повече пара), и от типа на атомайзера/картомайзера – тези с ниско съпротивление правят повече пара. Конструкцията и количеството въздух, който смуквате при дърпане, също играе голяма роля – повече въздух, по-рехава пара.

Вкусът се диктува най-вече от течността, като се предава различно от различните атомайзери. Няма обща формула кой е най-добър за вас, въпрос на проби и грешки.Влияе се и от износването на изпарителчето, и от вида на пълнителя, от колко време използвате пълнителя и дори от това колко е заредена батерията при някои модели!

*Ударът в гърлото зависи от две неща – основно нивото на никотина в течността за електронна цигара и донякъде – от вида на атомайзера. Тези с ниско съпротивление водят до по-силен удар. Износването на изпарителя влияе много!

Изпарителите на електронните цигари (Вейп) са консуматив и се износват и изгарят.

Ако атомайзерите греят повече от преди или вкусът им е странен, значи им е време за смяна, иначе ще скъсят и времето, което изкарвате с едно зареждане на батерията!

Никотиновите течности идват с много аромати – нито един няма наистина вкус на цигара, но и докато пушите тютюневи цигари е невъзможно да усетите наистина вкуса им! Опитайте повече аромати, защото с времето дори минимални разлики ще започнат да ви правят впечатление. И не се плашете от това, че на някои аромати пише „сладък“ – и някои пурети са сладки, но пак ги харесвате! От проби глава не боли, а без проби никога няма да попаднете на „вашия вкус“ никотинова течност.

9. Какви са предимствата на елетронната цигара (Вейп)

Едно от съществените предимства на електронната цигара (Вейп) е това, че тя може да помогне на пушачите, които искат да се откажат от тютюнопушенето. Сам по себе си този продукт не води до отказване на тютюнопушенето, но с него тези, които са пушачи от дълго време и не могат да спрат навика изведнъж, получават възможността да смекчат ефектите на въздържанието, независимо какви методи са опитали до момента. . Самата електронна цигара не е медицински продукт и не може да Ви откаже от тютюнопушенето, ако Вие не го пожелаете.  Също така, продуктът се ползва и от пушачи, които работят и посещават места, в които е забранено традиционното пушене на тютюневи изделия, тъй като при електронните цигари няма изгаряне, нито вторичен дим, които да създават неудобства на околните. Разбира се изделието е и за тези, които искат да впечатлят с авангарден стил, защото представлява продукт на модерните технологии и е символ на рационално и модерно мислене. Електронната цигара е идеален подарък за любим човек, приятел, колега или за служителите и партньорите на Вашата фирма.

Електронната цигара (Вейп) е алтернативен метод на пушене, който може да разчупи традиционния навик и косвено да доведе до намаляване или отказване от тютюнопушенето.

Електронната цигара (Вейп) не е класифицирана като медицински продукт, тъй като тя не лекува, възстановява или предпазва от заболявания. Тя е стотици пъти по-безвредна от традиционните цигари, в чиито дим има хиляди отрови, някои от които са канцерогени първа категория, но не е медицински уред и не съдържа лекарствени препарати.

Електронната цигара (Вейп) не е тютюнев продукт, тъй като тя не съдържа никакви части от растения от род Nicotianа

Изпаренията на електронната цигара (Вейп) не създават опасност от пасивно пушене за околните, предпазват децата Ви, приятелите и всички около вас от изключително вредното пасивно пушене

„Димът“ от електронна цигара (Вейп) е всъщност е пара и има аромат, който не се задържа и не пречи на околните.

Пълнителят съдържа никотин с голяма чистота, разработен съобразно препоръките на производителя.

Използвайки електронна цигара (Вейп) не оставяте след себе си пълни пепелници и задимена атмосфера в помещението – не създавате излишни грижи на Вашите домакини

Електронната цигара (Вейп) съдържа биотехнологично пречистен никотин, напълно лишен от катрани и която и да е от многобройните канцерогенни субстанции, съдържащи се в обикновената цигара, като например: въглероден окис, азотен двуокис, хидроцианова киселина, арсен, олово и др.

При употреба електронната цигара (Вейп) изпуска водна пара (подобна на дим), която е напълно безвредна за околните и за околната среда, поради което може да се използва навсякъде, където пушенето е забранено, включително в офис, ресторанти, влакове, автобуси, в колата, у дома, дори и в самолет.

За електронната цигара (Вейп) не Ви е необходима запалка (пламък), за разлика от обикновената цигара. Тя се пали сама всеки път когато я използвате.

При използването на електронна цигара (Вейп) няма нужда от пепелник, защото тя не ръси пепел.

Тъй като няма процес на горене, електронната цигара (Вейп) не е пожароопасна.

10. 5 правила за правилна експлоатация на електронната цигара (Вейп)

Правило 1 – Не претоварвайте (прегрявайте) цигарата – три-четири всмуквания едно след друго са напълно достатъчни за да си набавите необходимото количество никотин в организма, след което е добре да направите пауза от няколко минути.

Правило 2 – Не да пушите цигарата с празен пълнител – за да работи правилно цигарата,а именно да произвежда обилно дим, пълнителят трябва да е влажен – напоен/пълен с никотинова течност.

Правило 3 – Почиствайте частите на електронната цигара (Вейп) от насъбралите се нечистотии!

Правило 4  – Всмуквайте от цигарата плавно, в продължение на 2-3 секунди, и я дръжте надолу!
С това се цели да избегнете нежелателното попадане на капчици никотинова течност в устната кухина и да може да достига никотинова течност до изпарителната глава.

Правило 5 – Пазете устройството от удар и от пряка слънчева светлина! Също така, не носете цигарата между ключове и други метални предмети